Hobbyist Forums banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
OK -- after being in this hobby for about 15 years, I've found the ultimate in demon possession... We just started racing 12th scale after about 4-5 years of no 'rug' to race on... I picked up a JR XR2i radio so I could use one radio for both cars (they both had AM receivers, etc. but the old XL2P radios I had used were just too "old school" and I had sold them)... Everything is 27Mhz -- usually the most compatible band -- everything I've ever used on 27 has has been universally compatible...?

One car works just fine -- NO problems... XXL receiver, Atom ESC, Futaba servo... ZERO problems -- worked all day at the track...

The other car (call it Satan) went absolutely nuts from the very first time I tried to setup the radio for it... The servo would go full lock one way an freeze up, the ESC would glitch horribly... (Black Airtronics receiver, Tekin ESC, Hitec servo)... Tried a Blue Airtronics receiver -- same demonic behavior... Tried an XXL receiver -- SEEMED to work on the 'bench', but at the track, erratic glitching on every run -- not all the time, but almost undrivable...

Back home, on the workbench... Tried a different XXL receiver -- glitch! Tried a different servo (Futaba) -- glitch! Tried a different ESC -- glitch!... Tried a different servo (Airtronics) -- glitch! Tried different crystals (same channel, changed channels) -- glitch!, glitch!

Tried the radio with another car (XXL receiver, Tekin ESC, Airtronics servo) -- no problem...
Tried it with another car (JR receiver, Tekin ESC, Aritronics receiver) -- no problem...

Decided it MUST be the transmitter... Grabbed my one remaining XL2P -- SLIGHTLY better, but still -- glitch!

I've tested without a motor, with a motor -- glitch!

At this point, I am officially NUTS! HELP! :confused: :freak: :eek:
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #3
That is the one thing I haven't tried... (I don't have one for a pancar...)
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #4
I guess one other thing I haven't tried is a Novak ESC in "Satan"...

I'm just totally baffled, since the other car works PERFECTLY (second qualifier, 2nd in the A-main)... And then "Satan" just glitches no matter what I do... I mean I even tried a totally different "set" of electronics and same-o, same-o...
 

·
Premium Member
Joined
·
1,125 Posts
Sprinkle with Holy water and say 15 Hail Marys!

Yes, try swapping the ESC also..

Also from the Tekin site:

G10-Pro Brake glitches:

Some of the G10 units had inconsistent braking or glitches. Setting at least one click of drag brake in the G10 programming will eliminate this and provides no noticeable braking action.
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
The most 'visible' symptom is with the steering... On the workbench, the ESC light flickers a bit, but nothing is detectable on the track... The servo makes BIG twitches on the workbench, and on the track, the car will dart to one side without warning... (Odd fact -- 90+% of the time, it jerks to the car's right -- almost never to the left..?)

OH -- all symptoms are magnified greatly by just bringing the transmitter close to the car... This even shows on the track -- one of the more predictable 'glitches' would be on the front straight, passing the driver's stand... (About 3/4 of the time, the car would jerk to the right as it passed the driver's stand..!)

Sure wish the new MX-A was "out"...

PS: I did call JR (Horizon Hobbies) 'Tech Support', and they say the XR2i SHOULD work with all 27Mhz AM receivers (that band IS "universal", with no funny fequency shift issues or anything)... They can only say "send it in and let us look at it" -- of course that shuts down my 12th scale for a few weeks... I won't do that as long as one of the cars works OK....
 

·
Registered
Joined
·
1,393 Posts
Try putting ALL the electronics from the 'good' car into the 'demon' car and see what happens. If it still glitches, check wire routing, receiver placement, antenna placement.... or maybe it just IS posessed.
Maybe do the opposite... take all the problem electronics and place them in the 'good' car to see if they still glitch there. Hopefully you can rule out something by process of elimination.
 

·
Registered
Joined
·
6,711 Posts
Have you Tried grounding the speedo.

Take a small peice of wire from the negative terminal on the speedo and run it to something on the car and tighten it down.
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #10
Mitch -- I tried a Futaba servo with very little if any change in the glitch...

Erock -- VERY interesting... That's a new 'trick' I don't remember hearing of before...

Thanks to all... Keep 'em coming...
 

·
Registered
Joined
·
6,711 Posts
I know the first time I raced at Sandhills I was glitching to no end.
I put the antenna outside the car, turned the receiver on its side, etc

The only way you can run there without a PCM radio is to ground your speedo to the chassis. That took out about 99% of the gltiching problems.

The next year I went back with a PCM and had some problems but it was my keyence that went bad causing the car to glitch. so don't rule out the speedo.
 

·
*Justin Smith*
Joined
·
930 Posts
I remember i bought a speedo from someone and plugged it in and my car servo cranked one way and froze actually murdered the servo...all it was was the wires that go into the plug you insert into the reciever were wired the wrong way. Make sure your wires that go into the reciever are the right way.
 

·
Registered
Joined
·
897 Posts
I have a JR Racing XR2. Not the XR2i. The only glitching problem I had was when I had the antenna wire running along my graphite chassis and up into the antenna. It sounds weird but your chassis may conduct electricity. After I fixed that I have not had any glitching probs........unless someone with the same frequency turns on there radio! :jest:
 

·
Registered
Joined
·
1,374 Posts
Tom I didnt see that you tried a difrent battery.It may be ground it self out on chassis especially if you sanded the cell plate on the 12scale chassis.the battery would be sitting low and + /- will send current threw the chassis.this is a more of common on 12 scale than 10 scale. I hope this helps Matt Bayless
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #15 (Edited)
OK -- another day at the track after a week on the workbench... Still GLITCH! Car takes spells of being barely drivable, but at erratic times it just us totally hopelessly undrivable...

So far, I've tried the following on the track in real conditions:

4 different battery backs,
3 different motors,
3 different recievers of two different brands, (Airtronics, Novak)
2 different servos of two different brands, (Hitec 225BB, Futaba S132H)
2 different ESC's of two different brands, (Tekin 410s, Novak Atom)
2 different transmittter of two different brands, (JR XR2i, Airt. MX-A)
different crystals in the transmitter(s) and the receiver(s)...

(Please insert expletive here...)

HELP!
 

·
Registered
Joined
·
3,725 Posts
Have you checked the order of the wires going into the plugs for the servo and speedo to make sure all three wires are oriented properly for the particular reciever you are using?

-Rich
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #17
Rich Chang said:
Have you checked the order of the wires going into the plugs for the servo and speedo to make sure all three wires are oriented properly for the particular reciever you are using?
-Rich
Yes -- Everything works on the workbench, but GLITCH! on the track... (Some combinations glitch like crazy even at home on the workbench...)
 

·
Registered
Joined
·
620 Posts
just throwing something out there that may or may not help. Have you tried a receiver pack? Just something to try as I can't see why you still have glitching after all you've tried.

Good luck!
 

·
Premium Member
Joined
·
3,140 Posts
Discussion Starter #20
erock1331 said:
try grounding that speedo !!!
I assume you mean connecting the Black (-) wire to the chassis...? Hmmm...
 
1 - 20 of 30 Posts
Top